Een fotoboek programma voor linux op de Nederlandse markt

Geplaatst op wo 15 april 2009 in Linux • bijgewerkt op vr 13 augustus 2021 • 5 min leestijd    

Blader naar beneden, als je alleen in de webstekken bent geinteresseerd waar de linux versie van het fotoboek programma kan worden gedownload.

Het begon allemaal met dit blog over een fotoboek programma, dat ook op linux werkte. Dat was alweer enige maanden geleden en in die tijd had ik ook juist een fotoboek gemaakt. Het programma dat ik gebruikte werkte goed, maar had 1 heel groot nadeel; het was alleen bestemd voor dat andere operating systeem (MS). Vrij vervelend als al je foto’s in een linux omgeving op een reiserfs filesysteem hebt opgeslagen.

Dus een blog over een fotoboek programma voor linux, klonk erg interessant! Zo is het een paar maanden gebleven. Na bestudering van het programma dat ik gebruikte (gedownload van kruidvat) en de schermafdruk in het blog, waren er toch wel heel erg veel overeenkomsten te zien alhoewel de vormgeving toch ook wel weer heel verschillend was. Een emailtje naar de blog schrijver, en ik wist genoeg: Kruidvat biedt hetzelfde programma aan als de Duitse drogist DM die in de blog wordt genoemd. Dat was afgelopen Januari. Daar het programma zonder voorwaarden is te downloaden, heb ik dat maar eens gedaan, en ja hoor het programma installeerde en werkte goed onder linux.

Kruidvat fotoboek programma informatie
Kruidvat fotoboek programma informatie
DM fotoboek programma informatie
DM fotoboek programma informatie

Het is trouwens opvallend hoeveel beter het font er in linux uitziet (onderste plaatje) dan in MS windows (bovenste plaatje).

Snel doorspoelen van Januari naar begin April 2009. Het kriebelde weer, ik had weer zin om de foto’s van het afgelopen jaar digitaal in een boek te plakken. Zo gezegd, zo gedaan. Dus onder linux foto’s selecteren, met command line tools de foto’s bewerken (voornamelijk verkleinen) en in de juiste volgorde zetten voor een vloeiende verhaallijn. En dan komt het moelijkste moment, overschakelen van openSUSE linux naar MS. Ik probeer dat moment toch zoveel uit te stellen, dus hoe zou het zijn om het fotoboek programma nu eens echt te gebruiken?

Het fotoboek programma, dat ik van de Duitse drogist had gedownload, was in de tussentijd bijgewerkt! Nadat deze nieuwe versie was ge-installeerd en verfijnd, kon ik aan de slag. Het finetunen bestond ondermeer uit het verplaatsen van het meegeleverde .desktop bestand van \$HOME/Desktop naar de folder /usr/share/applications. En het aanpassen van het veld category in hetzelfde bestand met de waarde "Categories=Graphics;Photography;". Dit heeft tot resultaat dat het het fotoboek programma nu netjes wordt gepresenteerd bij alle andere fotografie gerelateerde programma's in het programma menu.

Cewe fotoboek bladzijden
Cewe fotoboek bladzijden

Nadat ik enkele bladzijden had ontworpen, begon ik me af te vragen; "wat te doen als het boek klaar is, wie gaat de order verwerken????". Volgens de FAQ op de DM website worden er geen opdrachten uit het buitenland geaccepteerd. Het was daarom geen optie om op deze ingeslagen weg door te gaan. Dan maar op zoek naar een leverancier in Nederland. Het web leverde geen bevredigende resultaten op, maar wel een bijzondere ontdekking: in Duitsland biedt bijna elke winkelketen naast de MS versie ook een linux, en een MAC versie aan! Zie het voor Nederland beschamende plaatje hieronder:

Cewe fotoboek software in Duitsland en Nederland
Cewe fotoboek software in Duitsland en Nederland

De url's in het screenshot zijn van de Duitse Cewe download website en van de Nederlandse Cewe website. Afhankelijk van het gebruikte Operating Systeem op de computer van de gebruiker en de beschikbaarheid van een MS -, Linux of MAC software versie, worden er de overeenkomstige logo's getoond. Dat levert voor de Duitse Cewe download website een voor de linux gebruiker ongebruikelijk leuk plaatje op. Cewe besteedt zelfs op de hoofdpagina aandacht aan de linux versie. Hopelijk komt het ooit nog eens zover in Nederland!

Cewe fotoboek nu ook voor linux
Cewe fotoboek nu ook voor linux

Dit bood perspectieven....., maar welke? De meest voor de handliggende optie, was de contact pagina op de Cewe.nl website. Maar de bevestigings e-mail op mijn vraag was niet erg hoopgevend; het kwam terug in het Duits. Dat leek dus niet goed te gaan.... Na een paar dagen inderdaad nog steeds geen bericht van Cewe. De volgende mogelijkheid was de telefoon. Dat was op Dinsdag 7 april, de klantenservice was op die dag waarschijnlijk in een niet al te beste bui, want op mijn vraag of er van het fotoboek programma ook een linux versie voor de Nederlandse markt beschikbaar is, was het antwoord kort en duidelijk: nee! Mijn argument, dat in Duitsland elke winkelketen een linux versie levert werd beantwoord met: "ik spreek toch geen Duits".... Mijn opmerking over een verkeerde werking van de contact pagina, werd ook al niet serieus genomen: "U zal de Duitse website wel hebben gebruikt".... Al met al een desatreus gesprek, zonder uitzicht op een goed resultaat.... Tsja, wat nu?

Het liet me niet los, en ik begon te twijfelen over de contact pagina. 's Avonds er nog maar eens een berichtje mee gemaakt. Dit keer in het Engels met de verwijzing naar de contact pagina in Nederland. De volgende morgen kreeg ik al antwoord; het bericht was aangekomen op het Cewe (hoofd)kantoor in Duitsland. Na enige tijd drong het tot me door, dat dit mogelijk een nieuwe opening bood. Aldus een nieuwe email opgesteld met mijn vraag over een linux versie van het fotoboek programma voor de Nederlandse markt, gebruikmakend van het emailadres van de klantenservice uit Duitsland. En nog geen uur later kreeg ik, via notabene een Nederlands Cewe emailadres, het volgende onwaarschijnlijke antwoord:

Helaas ondersteunen wij nog geen linux. Dit zal binnenkort beschikbaar zijn Het emailtje richting het hoofdkantoor, had zichtbaar effect!

Maar wat is binnenkort???? Vragen (per e-mail) daarover bleven onbeantwoord, helaas. Gisteren (14.04) kon de klantenservice hier nog geen uitspraak over doen. Het was trouwens wel opvallend, dat linux ondertussen geen boe-woord meer was. Ik werd vriendelijk verzocht om de volgende dag terug te bellen. En zo geschiedde, na doorverbonden te zijn met Wim, die er meer over wist, kreeg ik tot mijn hele grote verbazing te horen, dat er in Nederland 2 winkelketens zijn, die de NL versie van het fotoboek programma aanbieden.

Mijn dag (15.04), wat op zich al een bijzondere dag is, kon niet meer stuk toen ik dat hoorde. Geniet van:

Nederlandse download
Nederlandse download

De Nederlandse versie van het Cewe fotoboek programma is te downloaden bij:

Dus als je linux een warm hart toedraagt, laat je fotoboek afdrukken bij 1 van de bovenstaande bedrijven, ze verdienen het! Oh ja, Cewe.nl zal deze informatie niet op korte termijn publiceren, dus vertel het aan iedereen die het horen wil.

Wat een week geleden nog op een figuurlijk drama leek uit te lopen, is op een prachtige dag met het beste einde afgelopen, het beste einde dat ik me maar kon wensen :)

Waar een klein berichtje over fotoboek software voor linux in Duitsland via een blog al niet toe kan leiden.

ps: ik ben er nog niet aan toegekomen om de Nederlandse versie te downloaden, laat staan te installeren, testen of te gebruiken. Dat zal in de komende dagen gebeuren.

Lees meer over Linux fotoboek