Welke afbeeldingen op "Beeld en geluid" in Hilversum?

Geplaatst op zo 27 juni 2010 in Blog

Het eerste dat opvalt als je het Mediapark in Hilversum oprijdt is het gebouw van Beeld en Geluid: het werd geopend in december 2006 en kostte een slordige 65 miljoen euro. De buitenkant bestaat uit 2244 gekleurde glazen panelen in allerlei kleuren met daarop (in reliëf) 374 verschillende televisie-beelden. Kosten per paneel: €1500. Snel uitgerekend komt dat neer op zo’n 3.4 miljoen euro alleen al voor de buitenkant (!).

De 2244 gekleurde panelen geven tezamen 374 voorstellingen, elke voorstelling bestaat uit 2 panelen. Elke voorstelling wordt 3 keer herhaald en het zijn allemaal afbeeldingen van televisiefragmenten (doelpunten van Johan Cruijff, de Fabeltjeskrant, de gouden koets). De Gevel is ontworpen door Jaap Drupsteen. Eén van de architecten van het gebouw Michiel Riedijk zegt over de gevel: ‘Eigenlijk is het gebouw een grote flikkerende televisie’.

De letters bij ingang /\/\/\ staan voor de eerst bedachte naam voor het instituut, namelijk: Nationaal Audio Visueel Archief. Deze naam wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en is volledig vervangen door Beeld en Geluid. Maar goed, terug naar de afbeeldingen, welke afbeeldingen komen voor op de gevel? Wie het weet kan reageren!

Op het gebouw zijn ondermeer te zien:

  • De Gouden koets
  • De aanslag op 11 September 2001
  • De bruiloft van Willem Alexander en Maxima op 2-2-2002
  • Godfried Bomans

Maar wat nog meer, en hoe zien de afbeeldingen eruit? Oh ja, de afbeeldingen zijn zo vaag gemaakt om ervoor te zorgen dat het gebouw over tientallen jaren niet gedateerd is. Hieronder 2 voorbeelden, met daarop de Gouden koets en de aanslag op 11 September 2001. Waar deze voorstellingen staan op de gevel kan op deze webpagina worden opgezocht.

De gouden koets

11 September 2001

Feiten

Het gebouw meet 54 x 54 x 26 meter. De kelder steekt echter 16 meter de grond in. Het dak is vanuit de kelder te zien, en vanuit de kelder gezien ligt het dak op 42 meter hoogte.

De Afbeeldingen op museum Beeld en Geluid

Zie ook

In het boekje "De wereld van Beeld en Geluid" staan tekst en uitleg bij 36 van de 374 afbeeldingen op de gevel. Via de index achterin het boekje is te zien op welke plek op het gebouw zich een bepaalde afbeelding bevindt.

Het pand: Van grond tot gebouw