Verenigd Koninkrijk – Londen en Bath leuk om weten

Geplaatst op zo 24 augustus 2014 in Blog • bijgewerkt op do 12 augustus 2021 • 3 min leestijd    

Dit is een klein vervolg op mijn blog Gezin vakantie idee: Verenigd Koninkrijk, Londen met Harry Potter, het bevat wat extra informatie over Bath en Londen.

Bath

Leuk weetje: Bath heeft al een lange tijd een stedenband met Alkmaar. Om die reden is er ook een Alkmaar kamer in de Guildhall (om de hoek bij de Abbey) te vinden. De Alkmaar kamer wordt tegenwoordig gebruikt om te trouwen, maar is een voormalige rechtzaal. Uit de virtuele toer door de kamer is op te maken dat het een erg mooie kamer is, deze is nog in oorspronkelijke staat, alleen het beklaagde bankje is niet meer aanwezig.  Naast de Alkmaar kamer is er ook nog een Alkmaar tuin in Bath omgeven door de A3039, deze is ook te bezichtigen met een virtuele rondleiding.

De kamer en tuin werd ons door een gids laten zien, na de Bath stadswandeling die hij met vele anderen verzorgd. De Bath stadswandeling is een absolute aanrader, en is nog gratis ook, sterker nog er mag niet eens voor betaald worden!

Unesco logo
Unesco Logo

Bath als stad staat op de Unesco wereld erfgoed lijst. De stad is daar duidelijk trots op en heeft het Unesco embleem groot in de straat verwerkt, uiteraard is er ook een filmpje over op Youtube.

Een zijstapje: het logo van Unesco verwijst naar de wereld en de culture diversiteit. Het vierkant in het midden van het logo (rechts afgebeeld) staat voor de menselijke vaardigheid en de circel daaromheen staat voor de wereld.

Londen

Londen is goed met de auto te bezoeken, houd wel rekening met de tol die in het centrum van maandag tot en met vrijdag van 's ochtends 7 uur tot 's avonds 18 uur wordt geheven. De tol staat bekend als Congestion Charge (website Transport for London (TFL)). Op de Congestion Charge pagina staat ook informatie over Low Emission Zone (LEZ), wat je op borden tegenkomt als je naar Londen rijdt. Low Emission Zone (LEZ) is voor vrachtwagens (op diesel) en als je vakantieganger hoef je daar hoogstwaarschijnlijk geen rekening mee te houden.  Het gebied congestion charge is bekijken op de eerder aangehaalde pagina van Transport for London (TFL).

Er zijn parkeerplaatsen buiten de congestion charge zone, bijvoorbeeld van Q-park. De parkeergarage namen alleen op die pagina zegt niet veel natuurlijk, een kaartje maakt dit een stuk overzichtelijker:

Q-parks
Parkeerplaatsen van Q-parks net buiten het Londen centrum tol gebied

Combineer de bovenstaande kaart met de openbaar vervoer informatie in Google Maps voor de meest geschikte parkeergarage.  Via de website van Q-parks is een parkeerplaats te reserveren, waardoor je ook nog zeker van een plek bent!

Interessante pagina's

Eten

  • Eten doe je bij één van de vele Pret A Manger zaken, waarvan er meer dan 200 in Londen zijn.  Op elke hoek van de straat vind er dus wel één.  Ze maken gebruik van biologisch ingredienten, gerecyclede verpakkings matriaal en eten dat 's avonds over is gaat naar goede doelen (ondermeer daklozen) instellingen.
  • Vijftig restaurants met een leuk uitzicht

Dieren

Grappig in het St James park zagen we een vos rond scharrelen!  En in het er naast gelegen Green park een aantal eekhoorns, die zich niets aantrekken van de vele mensen die er in het park rond lopen.

Wolkenkrabber beleid

Londen hanteert een beschermd zicht beleid voor wolkenkrabbers.  Dit bepaalt ondermeer de vorm van wolkenkrabbers, zo is de Leadenhall wolkenkrabber aan 1 kant naar de top schuin aflopend om een vrij ruimte te houden rondom de St Paul cathedral vanuit Fleetstreet.  Met Google Streetview history kan het effect van Leadenhall (bijgenaamd de kaasschaaf) worden bekeken.

Lees meer over Engeland Londen Bath Alkmaar