Gezin vakantie idee: Fränkischen merengebied in Beieren Duitsland

Geplaatst op di 03 augustus 2010 in Blog

Als je op zoek bent naar een leuke vakantie bestemming voor een gezin, met veel variatie en niet te ver van Nederland, dan is het Fränkischen merengebied in Beieren Duitsland zeer aan te raden.

Het gebied ligt een kleine 700 km van Nederland, ongeveer 50 km ten zuid westen van Nurnberg, met als grote plaats Gunzenhausen. Het gebied kent een aantal meren: Rothsee, Hahnenkammsee, Altmühlsee, Igelsbachsee, de Kleine en Grote Brombachsee. De eerste 2 meren liggen wat buiten het gebied, maar zijn voor de volledigheid opgenomen. De meren zijn aan het einde van de 20ste eeuw door menselijk handelen ontstaan, om de waterstromen van het zuiden naar het noorden te beheersen. Voor het bestaan van de meren, gebeurde het regelmatig dat gebieden ten zuiden van de meren overstroomden, en dat de gebieden ten noorden van de meren een te kort aan water hadden. Het water van Altmühl rivier wordt nu voornamelijk opgespaard in de Grote Brombachsee, en als in het noorden een tekort aan water dreigt te ontstaan dan wordt het water uit de Grote Brombachsee richting het noorden gedirigeerd. Hierdoor kan het waterniveau in de Grote Brombachsee met 7 meter flucteren. Voor watersporters zijn daarom de Igelbachsee en de kleine Brombachsee met een constant waterniveau beschikbaar. De jachthaven van Ramsberg gelegen aan Grote Brombachsee is de grootste binnenmeer jachthaven van Duitsland.

Het gebied is ideaal voor een recreatieve vakantie, er zijn veel wandelpaden, meer dan 300 km fietspad, musea, pretparken, geologieparken, natuurparken (ooievaars), historische stadjes en uiteraard watersport. De meren zijn voorzien van goede bereikbare stranden met veel parkeerplaatsen. Een dag-parkeerkaart kost €3,- (juli 2010) met als leuke bijkomstigheid, dat het kaartje voor de verschillende parkeerplaatsen geldig is.

Het weer is iets beter dan in Nederland, maar net als bij ons is het er niet altijd zonnig. Gelukkig is er tijdens wisselvallig weer genoeg te doen. Het gebied lijkt nog niet ontdekt, er zijn weinig buitenlanders (Nederlanders), hetgeen dit echt een vakantie in het buitenland maakt!

Tip: veel musea en attracties bieden de mogelijkheid om een familie kaart (voor 2 volwassen en kinderen) te kopen, hetgeen vaak de helft van de prijs in vergelijking met de reguliere prijzen. Maak hier dus gebruik van! Hieronder een lijst met verwijzingen naar interessante plaatsen, de meeste voorzien van adres en een verwijzing naar Google Maps.

Pretparken

Playmobil funpark is een absolute aanrader, een zeer kind en ouder vriendelijk park.

  • Tip: Bezoek de (Playmobil) winkel meteen na aankomst, tegen sluitingstijd is het druk, zeer druk in de winkel! Vraag een playmobil pasje aan, dan krijg je 2% korting op aankopen.
  • Tip: Er is een heerlijk ontbijt te verkrijgen in het HOB center. Het ontbijt buffet sluit om 11 uur, is onderdeel van het Playmobil hotel. Kinderen kunnen heerlijk spelen in het HOB center, terwijl de ouders in het HOB center op hun gemak kunnen ontbijten. Een echte aanrader!
  • Tip: Mocht je geïnteresseerd zijn in de fabriek van Playmobil, deze staat in Dietenhofen. Het adres is Neustadter 30, Dietenhofen. Foto's en een filmpje van de fabriek in de Daily Telegraph (UK).
dinos in het playmobil funpark
Levensechte dinos in het playmobil funpark

Aktiviteiten

Bezienswaardigheden

Geologie (Fossielen zoeken, Ries krater) en Romeinen

Watersport / zeilen

Kites op de de Altmühlsee
Kites op de de Altmühlsee

Diversen

Verblijf / Omgeving

ooievaars
Eén van de vele ooievaars in Mittelfranken

Wij hadden het "geluk"; dat een straaljager langzaam over een weiland met ooievaars vloog, na het passeren van de straaljager zagen we 6 ooievaars in de lucht

Websites Middel Franken en omgeving

Tot besluit

Hopelijk heeft deze pagina voldoende informatie voor een leuke vakantie. Het is prettig vertoeven in deze omgeving, alles is goed geregeld en het is er schoon. Heb je ook nog één of meerdere tips laat dan een berichtje achter in het commentaar van deze pagina. Veel meer informatie kan verder worden gevonden met de verschillende internet zoek machines.