Olympische spelen 2021, medaillespiegel, beste teamspelers

Geplaatst op zo 08 augustus 2021 in Blog • bijgewerkt op di 10 augustus 2021 • 4 min leestijd    

Nu de olympische spelen van 2020 er na een jaar vertraging weer opzitten kan de balans worden opgemaakt.

Medaillespiegels

De orginele mediallespiegel voor de Olympische Spelen van 2020

Nederland heeft het deze spelen erg goed gedaan, en 36 medailles veroverd. Het grootste aantal ooit op de zomer editie van Olympische Spelen, en wist hiermee grote sportlanden als Duitsland, Frankrijk en Italie voor te blijven.

medaillespiegel
OS 2021 medaillespiegel

Maar hoe zit het als de medailles per inwoneraantal worden gerankschikt?

Alternatieve medaillespiegels

Alternatieve medaillespiegel gecorrigeerd voor inwoneraantal... Nederland 16e

alternatieve medaillespiegel
OS 2021 medaillespiegel gecorrigeerd voor inwoneraantal

In deze medaillespiegel wordt het aantal medailles afgezet tegen 1 miljoen inwoners, waarbij een gouden medaille wordt vermendigvuldigt met 100, zilver met 10 en de bronzen medaille met 1.

Alternatieve medaillespiegel per capita

Nederland is 12de volgens de onderstaande medaillespiegel, waarin goud wordt vermenigvuldigt met 4, zilver met 2 en een bronzen medialle met 1. Dit laatste is een voorstel uit 2008 van de New York Times.

medaillespiegel per capita
OS 2020 medaillespiegel per capita

Alternatieve medaillespiegel per Brutto Nationaal Product (BNP)

Nederland komt op de 36ste plaats terecht als het aantal medailles tegen het Brutto Nationaal Product (BNP) wordt afgezet.

medaillespiegel per BNP
OS 2020 medaillespiegel per BNP

De medaillespiegels gecombineerd

Als de drie hierboven genoemde overzichten worden gecombineerd, dan zijn er vijf landen aan te wijzen die in alle drie de overzichten bovenin voorkomen. Dit zijn met hun bijbehorende sporten:

Alternatieve medaillespiegel
Medaillespiegel gebaseerd op inwonertal en bruto nationaal product

Ranking eerste 10 landen

Als uit wordt gegaan van de geaccepteerde medaillespiegel en opzoeken waar de eerste 10 geplaatste landen in de alternatieve medaillespiegels staan, dan komt dat er als volgt uit te zien (de cijfers zijn de ranking in de andere medaillespiegels):

Land Inwoners BNP
Nederland 12 35
Australie 15 38
Groot Britanie 24 41
Italie 35 56
Japan 37 64
Frankrijk 41 67
Russische OC 42 36
Duitsland 47 78
Verenigde States 50 82
China 76 79

Van dit lijstje landen is Nederland in beide gevallen het best presterende land. Duitsland, de Verenigde Staten en China zijn de slechtst presterende landen.

Opvallend is het grote verschil voor de Russiche OC, hieruit kan worden geconcludeerd dat het BNP in verhouding tot het inwoner aantal veel lager is in vergelijking met de andere landen (logischerwijs zou het ergens tussen Frankrijk en Duitsland in moeten liggen, iets meer dan Frankrijk ~ 69. Het is nu maar ongeveer de helft.... Wat zegt dat over Rusland? Over China kan min of meer hetzelfde worden gezegd).

Overigen

Alle medaillewinnaars

medaillewinnaars
Enkele van de 36 medaillewinnaars

Beste Nederlandse teamspelers

De hockeysters Lidewij Welten en Eva de Goede zijn door het winnen van het olympisch hockey toernooi Nederlands beste teamspelers.

beste teamspelers
Eva de Goede en Lidewij Welten, beste teamspelers

Zij hebben Anky van Grunsven geëvenaard. De Goede en Welten hebben nu net als de dressuuramazone op drie verschillende Olympische Zomerspelen een gouden plak veroverd.

De Goede en Welten pakten in Tokio hun derde olympische titel door in de finale Argentinië met 3-1 te verslaan. Eerder wonnen de twee speelsters al goud in Peking (2008) en Londen (2012).

De 53-jarige Van Grunsven pakte een gouden plak bij de dressuur in Sydney (2000), Athene (2004) en Peking (2008).

Charles Pahud de Mortanges slaagde er begin vorige eeuw ook in om drie gouden plakken te pakken op drie verschillende Spelen. De inmiddels overleden ruiter was de beste in Amsterdam (1924), Parijs (1928) en Los Angeles (1932).

De Goede (32) en Welten (31) deden voor de vierde keer mee aan de Spelen. In 2016 pakten ze zilver. Ze zijn nu op basis van olympische medailles de meest succesvolle Nederlandse hockeyers.

Fanny Blankers-Koen, Leontien van Moorsel en Inge de Bruijn pakten in hun loopbaan zelfs vier keer goud op de Zomerspelen, maar niet op drie of meerdere Spelen.

Origineel artikel

23 maart

Eva de Goede is geboren op 23 maart. Hieronder een opmerkelijk feitje over 23 maart, maar dan wel voor Britse sporters:

Britse feestdag

23 maart moet in Groot-Brittannië misschien maar omgedoopt worden tot de nationale dag van de topsport. Op die dag zijn namelijk hardloper Mo Farah, roeier Steven Redgrave en baanwielrenner Jason Kenny geboren. Drie van de succesvolste olympiërs uit de historie. Farah werd viermaal olympisch kampioen, Redgrave was goed voor vijf keer goud (op vijf verschillende Spelen) en een keer brons en Kenny heeft sinds deze week zeven gouden plakken en twee zilveren op zijn schoorsteenmantel staan.

International Olympic Day

Extra opvallend aan 23 maart is, dat dat betekent dat de drie zo rond 23 juni verwekt moeten zijn. En laat die dag nu net International Olympic Day zijn, waarop de oprichting van de moderne Olympische Spelen wordt gevierd.

Orgineel artikel